Fırında sodalı patatesli börek nasıl yapılır?

Lezzetli ve pratik bir fırın böreği tarifi arıyorsanız, sodalı hamuruyla çıtır çıtır, patatesli içiyle doyurucu bir seçenek sizi bekliyor. Bu tarif, geleneksel börek lezzetini daha hafif bir şekilde sofralara taşıyor.

22 Kasım 2025

Fırında Sodalı Patatesli Börek Tarifi


Malzemeler:

  • 3 su bardağı un
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • Yarım çay bardağı su (gerekirse)

İç Malzemesi:


  • 4 adet orta boy patates
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz, karabiber, kırmızı biber (isteğe bağlı)
  • Maydanoz (isteğe bağlı)

Üzeri İçin:


  • 1 adet yumurta sarısı
  • Çörek otu veya susam

Hazırlanışı:

1. Hamurun Hazırlanması:

  • Derin bir kaba unu eleyin ve ortasını havuz şeklinde açın.
  • Yoğurt, sıvı yağ, yumurta, tuz ve karbonatı ekleyip karıştırın.
  • Yavaş yavaş su ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
  • Hamuru 15-20 dakika dinlendirin.

2. İç Harcın Hazırlanması:

  • Patatesleri haşlayıp kabuklarını soyun ve bir kasede ezin.
  • Soğanı ince ince doğrayıp sıvı yağda hafifçe kavurun.
  • Kavrulan soğanı, ezilmiş patatese ekleyin.
  • Tuz, karabiber ve diğer baharatları ilave edip karıştırın.
  • İsteğe bağlı olarak ince kıyılmış maydanoz ekleyin.

3. Böreğin Şekillendirilmesi:

  • Dinlenen hamuru 4 eşit parçaya bölün.
  • Her parçayı merdane ile ince bir şekilde açın.
  • Açılan hamurun yarısına patatesli harçtan yayın.
  • Diğer yarısını üzerine kapatıp kenarlarını bastırarak kapatın.
  • Aynı işlemi diğer hamur parçaları için tekrarlayın.

4. Pişirme:

  • Fırını 180°C'de ısıtın.
  • Börekleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve çörek otu veya susam serpin.
  • Önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika altın rengi alana kadar pişirin.

5. Servis:

  • Fırından çıkan böreği 5-10 dakika dinlendirdikten sonra dilimleyip servis yapın.

Püf Noktaları:

  • Hamurun yumuşak olması böreğin daha lezzetli olmasını sağlar.
  • Patatesli harcı soğutmadan hamura koyarsanız daha kolay yayılır.
  • Fırın sıcaklığını kontrol ederek böreğin yanmamasına dikkat edin.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Ton Balıklı Patates Salatası
Ton Balıklı Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
;