Kuru köfte ve patates fırında nasıl yapılır?

Lezzetli ve pratik bir akşam yemeği için ideal olan bu fırın tarifi, kıymalı köftelerin patateslerle buluştuğu nefis bir kombinasyon sunuyor. Hem görünümü hem de lezzetiyle sofraları şenlendirecek bu yemek, özellikle yoğun günlerde kurtarıcı bir seçenek olacak.

23 Kasım 2025

Kuru Köfte ve Patates Fırında Tarifi


Malzemeler (4-6 kişilik):

  • 500 gram kıyma (karışık veya dana)
  • 1 adet rendelenmiş soğan
  • 2 diş sarımsak (rendelenmiş veya ezilmiş)
  • 1 yumurta
  • 2-3 yemek kaşığı galeta unu veya ekmek içi
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
  • 4-5 adet orta boy patates
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
  • 1 çay kaşığı kekik

Hazırlık Süresi: 20 dakika


Pişirme Süresi: 40-45 dakika

Yapılışı:

1. Köfte Harcını Hazırlama:


  • Geniş bir kasede kıyma, rendelenmiş soğan, sarımsak, yumurta, galeta unu, kimyon, karabiber, tuz ve maydanozu ekleyin.
  • Tüm malzemeleri iyice yoğurarak homojen bir karışım elde edin. Yoğurma işlemi sırasında elinizi ara sıra ıslatmak köftenin daha yumuşak olmasını sağlayacaktır.
  • Hazırladığınız harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak elinizle yuvarlak köfteler şekillendirin.

2. Patatesleri Hazırlama:

  • Patatesleri iyice yıkayıp kabuklarını soyun.
  • Patatesleri iri küp şeklinde doğrayın ve bir kaseye alın.
  • Üzerine zeytinyağı, tuz, kekik ve isteğe bağlı olarak kırmızı toz biber ekleyip iyice karıştırın.

3. Fırın Tepsisini Düzenleme:

  • Fırın tepsisine yağlı kağıt serin veya yağlayın.
  • Hazırladığınız köfteleri ve baharatlı patatesleri tepsiye dizin, köftelerin arasında boşluk kalacak şekilde yerleştirin.
  • İsteğe bağlı olarak üzerine biraz daha zeytinyağı gezdirin.

4. Pişirme:

  • Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında, alt-üst ayarında 40-45 dakika pişirin.
  • Pişme süresinin yarısında tepsiyi çıkarıp köfte ve patatesleri ters çevirerek eşit şekilde kızarmasını sağlayın.
  • Köftelerin dışı kızarıp içi piştiğinde ve patatesler yumuşadığında fırından alın.

5. Servis Önerisi:

  • Sıcak olarak yoğurt, pirinç pilavı veya mevsim salata eşliğinde servis yapabilirsiniz.

İpuçları:

  • Köfteleri daha sulu ve yumuşak olması için içine 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ veya rendelenmiş kabak ekleyebilirsiniz.
  • Patatesleri marine etmek için birkaç saat buzdolabında bekletebilirsiniz, bu lezzetlerinin daha iyi geçmesini sağlar.
  • Fırın performansına göre pişme süresini kontrol ederek ayarlayın.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Ton Balıklı Patates Salatası
Ton Balıklı Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
;