Patates, havuç ve mercimek çorbası nasıl yapılır?

Kış sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan bu çorba, hem besleyici özellikleri hem de pratik hazırlanışıyla öne çıkıyor. Patates, havuç ve mercimeğin uyumlu birleşimiyle ortaya çıkan bu nefis tarif, soğuk havalarda içinizi ısıtacak bir lezzet şöleni vaat ediyor.

23 Kasım 2025

Patates, Havuç ve Mercimek Çorbası Tarifi


Bu sağlıklı, besleyici ve lezzetli çorba, soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak, aynı zamanda pratik bir öğün seçeneği sunacak. İşte evde kolayca hazırlayabileceğiniz patates, havuç ve mercimek çorbası tarifi:

Malzemeler:

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 2 adet orta boy patates
  • 2 adet orta boy havuç
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber (isteğe bağlı)
  • 6 su bardağı su veya et suyu
  • 1 yemek kaşığı domates salçası

Yapılışı:


  • İlk olarak kırmızı mercimeği yıkayıp süzün.
  • Patates ve havucu küp küp doğrayın.
  • Soğanı ince ince doğrayın, sarımsakları ezin veya minik doğrayın.
  • Bir tencereye zeytinyağını alıp ısıtın. Soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Sarımsakları ekleyip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
  • Domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
  • Doğranmış patates ve havucu tencereye ekleyin, 2-3 dakika karıştırarak kavurun.
  • Yıkanmış mercimeği ekleyip birkaç dakika daha karıştırın.
  • Üzerine suyu veya et suyunu ekleyin, tuz ve baharatları ilave edin.
  • Kaynamaya başlayınca ocağın ateşini kısıp, mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
  • Çorba piştikten sonra dilerseniz blender ile pürüzsüz hale getirebilir veya olduğu gibi servis edebilirsiniz.

Servis Önerisi:


  • Sıcak servis yapın, üzerine bir kaşık yoğurt ve bir tutam kıyılmış maydanoz ile süsleyebilirsiniz.
  • Yanında limon dilimleri ile servis edebilir, limon sıkarak lezzetini zenginleştirebilirsiniz.

Püf Noktaları:

  • Mercimeklerin dağılmaması için çok fazla karıştırmamaya özen gösterin.
  • Daha kıvamlı bir çorba isterseniz su miktarını azaltabilirsiniz.
  • Çorbayı bir gün önceden yaparsanız, ertesi gün lezzeti daha da oturmuş olur.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Ton Balıklı Patates Salatası
Ton Balıklı Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
;