Patatesli kara mercimek yemeği nasıl yapılır?
Besleyici kara mercimek ve doğal lezzetiyle patatesin uyumunu yansıtan bu nefis yemek, hem pratik hem de ekonomik bir seçenek sunuyor. Bol baharatlı sosu ve doyurucu içeriğiyle sofralarınızı renklendirecek bu tarif, özellikle kış aylarında içinizi ısıtacak.
Patatesli Kara Mercimek Yemeği Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kara mercimek
- 2 adet orta boy patates (küp doğranmış)
- 1 adet soğan (küp doğranmış)
- 2 diş sarımsak (ince doğranmış)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- Tuz, karabiber
- 4 su bardağı sıcak su
- İsteğe bağlı: birkaç dal maydanoz (doğranmış)
Hazırlık:
- Kara mercimeği yıkayıp 30 dakika kadar sıcak suda bekletin.
- Patatesleri soyup küp şeklinde doğrayın.
- Soğan ve sarımsağı ince ince doğrayın.
Yapılışı:
- Geniş bir tencereye zeytinyağını alıp ısıtın.
- Soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Sarımsakları ekleyip 1 dakika daha kavurun.
- Domates salçasını ekleyip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
- Süzülmüş kara mercimek ve doğranmış patatesleri tencereye ekleyin.
- Kimyon, kırmızı toz biber, tuz ve karabiberi ekleyip 2-3 dakika karıştırın.
- Sıcak suyu ekleyip kaynamaya bırakın.
- Kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp, mercimek ve patatesler yumuşayana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
- Yemeğin suyunu çekmesini istemiyorsanız, kıvamına göre su ekleyebilirsiniz.
- Ocaktan almadan önce maydanozları ekleyip karıştırın.
- Sıcak olarak pilav veya yoğurt eşliğinde servis edin.
Püf Noktaları:
- Mercimekleri önceden ıslatmak pişme süresini kısaltır ve daha lezzetli olmasını sağlar.
- Yemeğin kıvamını kontrol ederek gerekirse daha fazla sıcak su ekleyebilirsiniz.
- İsterseniz yemeğe 1 adet doğranmış havuç da ekleyebilirsiniz.
|