Besamel soslu köfte patates nasıl yapılır, tarif nedir?

Lezzetli bir fırın yemeği arayanlar için nefis bir seçenek: Köftelerin yumuşacık patateslerle buluştuğu, üzerini kaplayan beşamel sosun ve eriyen peynirin eşsiz bir lezzet şöleni yarattığı bu tarif, hem göz doyuran hem de damakları şenlendiren bir akşam yemeği vaat ediyor.

22 Kasım 2025

Besamel Soslu Köfte Patates Tarifi


Malzemeler:

  • Köfte için
  • 500 g kıyma (karışık veya dana)
  • 1 adet soğan (rendelenmiş)
  • 2 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı galeta unu veya ekmek içi
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
  • Patates için
  • 4-5 adet orta boy patates
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Beşamel sos için
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı muskat rendesi (isteğe bağlı)
  • Üzeri için
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Hazırlık:


  • Köfte harcını hazırlayın: Kıyma, rendelenmiş soğan, sarımsak, yumurta, galeta unu, tuz, karabiber, kimyon ve maydanozu bir kasede iyice karıştırın. Yoğurduktan sonra buzdolabında 15-20 dakika dinlendirin.
  • Patatesleri soyup ince dilimler halinde doğrayın. Bir kasede zeytinyağı, tuz ve karabiberle harmanlayın.
  • Fırını 180°C'de ısıtmaya başlayın.

Pişirme:


  • Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlak köfteler şekillendirin.
  • Bir tavada az miktarda sıvı yağ ısıtın ve köfteleri her iki tarafını da altın rengi olana kadar pişirin. Pişen köfteleri bir kenara alın.
  • Patates dilimlerini yağlanmış bir fırın kabına dizin. Önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika kadar yumuşayana kadar pişirin.

Beşamel Sos Hazırlığı:

  • Bir tencerede tereyağını eritin. Unu ekleyip kokusu çıkana kadar 2-3 dakika kavurun.
  • Sütü yavaş yavaş ekleyerek sürekli karıştırın, topaklanmamasına dikkat edin.
  • Tuz, karabiber ve muskat rendesini ekleyip kıvam alana kadar karıştırarak pişirin. Sos koyulaştığında ocaktan alın.

Birleştirme ve Fırınlama:

  • Fırında yarı pişmiş patateslerin üzerine köfteleri yerleştirin.
  • Beşamel sosu köfte ve patateslerin üzerine dökün, eşit şekilde yayın.
  • Rendelenmiş kaşar peynirini üzerine serpiştirin.
  • Fırında 20-25 dakika veya üzeri kızarana kadar pişirin.

Servis:

  • Sıcak olarak, yanında yoğurt veya salata ile servis yapın. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Ton Balıklı Patates Salatası
Ton Balıklı Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
;