El açması patatesli börek nasıl yapılır? tarifi nedir?

Geleneksel lezzetler arasında özel bir yere sahip olan el açması börek, özellikle patatesli içiyle sofraları şenlendiriyor. Ev yapımı hamurun incecik açılışı ve tam kıvamında pişirilmesiyle ortaya çıkan bu nefis tarif, hem görüntüsüyle hem de lezzetiyle misafirlerinizi etkileyecek.

22 Kasım 2025

El Açması Patatesli Börek Tarifi


Malzemeler:

  • Hamuru için
  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • İç harcı için
  • 4 adet orta boy patates
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz, karabiber, kırmızı pul biber (isteğe bağlı)
  • Maydanoz (isteğe bağlı)
  • Üzeri için
  • 1 adet yumurta sarısı veya sıvı yağ
  • Çörek otu veya susam

Yapılışı:


  • Hamur hazırlama
  • Unu bir kaba eleyin, ortasını havuz şeklinde açın.
  • Ilık su, tuz ve sıvı yağı ekleyip yavaşça karıştırarak hamuru yoğurun.
  • Hamur kulak memesi kıvamına gelince, üzerini örtüp 30 dakika dinlendirin.
  • İç harç hazırlama
  • Patatesleri haşlayıp kabuklarını soyun ve ezerek püre haline getirin.
  • Soğanı incecik doğrayıp sıvı yağda kavurun, altın rengi alınca patates püresine ekleyin.
  • Baharatları ve ince kıyılmış maydanozu ilave edip iyice karıştırın.
  • Börek şekillendirme
  • Dinlenen hamuru 4 eşit parçaya bölün.
  • Her parçayı un serptiğiniz tezgahta mümkün olduğunca ince açın, hatta ışık geçecek kadar inceltin.
  • Açtığınız hamurun yarısına patatesli harcı yayın, diğer yarısını üzerine kapatın.
  • Kenarlarını bastırarak kapatıp, dilimleyerek rulo şeklinde sarın veya üçgen kesim yapın.
  • Pişirme
  • Fırını 180°C'de ısıtın.
  • Börekleri yağlanmış tepsiye dizin, üzerlerine yumurta sarısı veya sıvı yağ sürüp çörek otu/susam serpin.
  • Altın rengi alana kadar 25-30 dakika pişirin.

Püf Noktaları:


  • Hamuru dinlendirmek, açarken kolaylık sağlar ve daha lezzetli olur.
  • Hamuru ince açmak böreğin kıtır olmasını sağlar.
  • İç harcı soğuduktan sonra kullanın, hamur ıslanmasın.

Servis Önerisi:

  • Sıcak veya ılık olarak yoğurt veya ayran eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Ton Balıklı Patates Salatası
Ton Balıklı Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
;