Fırında Etli Patates Püresi Tarifi
Malzemeler:
- 500 gram kıyma (dana veya karışık)
- 4 adet orta boy patates
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- Tuz, karabiber, pul biber
- 1 çay kaşığı kuru nane
- Sıvı yağ
Yapılışı:
1. Kıymalı Harç Hazırlığı:
- Soğanı ince ince doğrayın, sarımsakları ezin.
- Tencereye biraz sıvı yağ ekleyip soğanları pembeleşene kadar kavurun.
- Kıymayı ekleyip suyunu çekene kadar kavurmaya devam edin.
- Domates salçasını, tuzu, karabiberi, pul biberi ve naneyi ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
- Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip kısık ateşte 15-20 dakika pişirin.
2. Patates Püresi Hazırlığı:
- Patatesleri soyup küp küp doğrayın.
- Tuzlu suda yumuşayana kadar haşlayın.
- Haşlanmış patatesleri süzüp, püre haline getirin.
- Üzerine sütü, tereyağını, tuzu ve karabiberi ekleyip pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın.
3. Fırına Hazırlama:
- Fırını 180°C'de ısıtın.
- Pişirme kabına önce kıymalı harcı yayın.
- Üzerine patates püresini düzgünce yayın.
- Rendelenmiş kaşar peynirini üzerine serpiştirin.
4. Pişirme:
- Fırında 20-25 dakika, üzeri kızarana kadar pişirin.
- Sıcak olarak servis yapın.
İpuçları:
- Kıymalı harcı daha sulu bırakırsanız püreyle daha iyi harmanlanır.
- Pürenin kıvamını süt miktarını ayarlayarak kontrol edebilirsiniz.
- Üzerine ekstra tereyağı gezdirerek daha lezzetli hale getirebilirsiniz.
|