Fırında patatesli kalem böreği nasıl yapılır?

Katman katman açılan yufkaların içinde yumuşacık patatesli harç, fırından çıktığında mis gibi kokusuyla iştah açan bir lezzet. Pratik malzemelerle hazırlanan bu börek, hem günlük sofraların hem de özel davetlerin vazgeçilmezi olmaya aday.

22 Kasım 2025

Fırında Patatesli Kalem Böreği Tarifi


Malzemeler:

  • 3 adet yufka (hazır veya ev yapımı)
  • 4 adet orta boy patates
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (yufkaları yağlamak için)
  • 1 adet yumurta sarısı (üzeri için)
  • 1 çay kaşığı çörek otu (üzeri için)

Hazırlık Aşamaları:


1. Patatesli Harç Hazırlığı:


  • Patatesleri soyup küp küp doğrayın.
  • Soğanı ince ince doğrayın.
  • Tencereye sıvı yağı alıp soğanları pembeleşene kadar kavurun.
  • Doğranmış patatesleri ekleyip yumuşayana kadar pişirin.
  • Tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi ekleyip karıştırın.
  • Patatesler iyice piştikten sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın.

2. Yufkaların Hazırlanması:

  • Yufkaları tezgaha serin ve her birini dörde bölün (üçgen şeklinde).
  • Her üçgen parçanın geniş kısmına 1-2 yemek kaşığı patatesli harç koyun.
  • Yufkanın kenarlarını içe katlayarak rulo şeklinde sarın.
  • Tüm yufka parçalarını aynı şekilde doldurup sarın.

3. Pişirme Öncesi Hazırlık:

  • Fırını 180°C'de ısıtmaya başlayın.
  • Yağlanmış fırın tepsisine börekleri aralıklı olarak dizin.
  • Yumurta sarısını bir fırça yardımıyla böreklerin üzerine sürün.
  • İsteğe bağlı olarak çörek otu serpin.

4. Pişirme:

  • Börekleri önceden ısıtılmış 180°C fırında 25-30 dakika pişirin.
  • Üzerleri altın rengi alana kadar kontrollü şekilde pişirin.
  • Fırından çıkarıp 5-10 dakika dinlendirdikten sonra servis yapın.

Püf Noktaları:

  • Patatesli harcı soğutmak, yufkanın ıslanıp yırtılmasını önler.
  • Yufkalar kurumaması için üzerini nemli bezle örtebilirsiniz.
  • İsterseniz iç harcına rendelenmiş kaşar peyniri ekleyebilirsiniz.
  • Fırın tepsisini yağlamak, böreklerin dibinin tutmasını engeller.

Servis Önerisi:

  • Sıcak veya ılık olarak yoğurt, ayran veya çay eşliğinde servis edebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Ton Balıklı Patates Salatası
Ton Balıklı Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
;