Güveçte tavuk, patlıcan ve patates nasıl yapılır?

Tavuk, patlıcan ve patatesin uyumunu en lezzetli şekilde yansıtan güveç yemeği, hem besleyici hem de doyurucu bir seçenek. Malzemelerin birbirine karışan aroması ve yumuşak dokusuyla bu tarif, günlük hayatınıza kolayca uyarlayabileceğiniz bir akşam yemeği alternatifi sunuyor.

20 Kasım 2025

Güveçte Tavuk, Patlıcan ve Patates Tarifi


Güveç, Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir. Tavuk, patlıcan ve patatesin bir araya geldiği bu lezzetli yemek, hem besleyici hem de doyurucudur. İşte evde kolayca hazırlayabileceğiniz güveçte tavuk, patlıcan ve patates tarifi:

Malzemeler:

  • 500 gram tavuk but veya göğüs (kuşbaşı doğranmış)
  • 2 orta boy patlıcan
  • 3 orta boy patates
  • 1 büyük soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 adet domates (veya 1 yemek kaşığı domates salçası)
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı sıcak su
  • Tuz, karabiber, pul biber, kekik (damak zevkinize göre)
  • İsteğe bağlı: 1 adet yeşil biber

Hazırlık Aşamaları:


  • Patlıcanları alacalı soyun ve kuşbaşı doğrayın. Tuzlu suda 15-20 dakika bekletin acılığını almak için.
  • Patatesleri soyup tavukla uyumlu büyüklükte doğrayın.
  • Soğanı yemeklik, sarımsağı ince ince doğrayın.
  • Domatesleri rendeleyin veya küp küp doğrayın.
  • Tavukları yıkayıp kurulayın.

Yapılışı:


  • Geniş bir tencereye veya güveç kabına sıvı yağı alın. Soğanları pembeleşene kadar kavurun.
  • Sarımsakları ekleyip 1 dakika daha kavurun.
  • Tavuk parçalarını ekleyip renk alana kadar kavurmaya devam edin.
  • Salçaları ilave edip 2-3 dakika daha kavurun.
  • Suyunu süzdüğünüz patlıcanları ve patatesleri tencereye ekleyin. 5 dakika kadar hepsini birlikte karıştırarak kavurun.
  • Rendelenmiş domatesleri, baharatları ve sıcak suyu ekleyip karıştırın.
  • Kapağını kapatıp kısık ateşte patates ve patlıcanlar yumuşayana kadar (yaklaşık 30-40 dakika) pişirin.
  • Yemeği ocaktan almadan 5 dakika önce kapağını açıp suyunu biraz çektirin.
  • Sıcak olarak servis yapın. Yanında yoğurt veya pilav ile servis edebilirsiniz.

Püf Noktaları:

  • Patlıcanları tuzlu suda bekletmek, acılığını alır ve daha lezzetli olmalarını sağlar.
  • Güveç kabında pişirirseniz, yemeğin lezzeti daha oturmuş olur.
  • Baharatları damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
  • Dilerseniz yemeğin üzerine kaşar peyniri rendeleyip fırında kızartabilirsiniz.

Bu tarifle, hem pratik hem de lezzetli bir akşam yemeği hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Ton Balıklı Patates Salatası
Ton Balıklı Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
;