Nermin'in Patatesli Börek Tarifi
Malzemeler:
- 3 adet orta boy patates
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
- 1 paket yufka (6-8 adet)
- Yarım su bardağı sıvı yağ (yağlama için)
- 1 su bardağı su (yoğurtlu sos için)
- Yarım su bardağı yoğurt
- 1 adet yumurta (üzeri için)
- Çörek otu veya susam (üzeri için)
Yapılışı:
- Patatesleri haşlayıp, kabuklarını soyun ve bir kasede ezin.
- Soğanı ince ince doğrayıp sıvı yağda kavurun, patates püresine ekleyin.
- Tuz, karabiber ve isteğe bağlı kırmızı toz biberi ekleyip karıştırın.
- Yufkaları tezgaha serin, her birini sıvı yağ ile yağlayın.
- İki yufkayı üst üste koyup, patatesli harçtan yufkanın kenarına yakın bir şekilde yayın.
- Yufkayı rulo şeklinde sarın ve yağlanmış tepsiye spiral şeklinde yerleştirin.
- Yoğurt, su ve biraz tuzu çırparak sos hazırlayın, böreğin üzerine gezdirin.
- Üzerine çırpılmış yumurta sürün ve çörek otu veya susam serpin.
- Önceden ısıtılmış 180°C fırında altın rengi alana kadar pişirin (yaklaşık 30-35 dakika).
Püf Noktaları:
- Patateslerin iyice ezilmiş olması, böreğin daha lezzetli olmasını sağlar.
- Yufkaları çok ince yağlamak, böreğin kıtır olmasına yardımcı olur.
- Fırından çıkar çıkmaz 5-10 dakika dinlendirip servis yapın.
|