Patates iç harcıyla yapılan poğaça tarifi nedir?

Lezzetli bir atıştırmalık arayanlar için pratik ve doyurucu bir tarif: yumuşacık hamurun içinde baharatlı patates dolgusuyla hazırlanan poğaçalar. Mis kokulu mayalı hamur ve ev yapımı iç harçla hazırlanan bu tarif, çay saatlerinizi şölene dönüştürecek.

23 Kasım 2025

Patates İç Harcıyla Poğaça Tarifi


Malzemeler (Yaklaşık 15-20 adet için):

  • Hamuru için
  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı süt (ılık)
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta (bir yemek kaşığı üzeri için ayrılacak)
  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • İç harcı için
  • 3-4 adet orta boy patates
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz, karabiber, kırmızı pul biber (isteğe bağlı)
  • Maydanoz (isteğe bağlı)
  • Üzeri için
  • 1 yemek kaşığı yumurta sarısı
  • Çörek otu veya susam

Yapılışı:


1. İç Harç Hazırlığı:


  • Patatesleri haşlayıp, kabuklarını soyun ve bir kasede ezin.
  • Soğanı ince ince doğrayıp sıvı yağda hafifçe kavurun.
  • Kavrulan soğanı, ezilmiş patatese ekleyin.
  • Tuz, karabiber ve diğer baharatları ilave edip karıştırın.
  • İsteğe bağlı olarak ince kıyılmış maydanoz ekleyip harmanlayın ve soğumaya bırakın.

2. Hamur Hazırlığı:

  • Ilık sütün içine maya ve şekeri ekleyip, 5-10 dakika mayanın aktifleşmesini bekleyin.
  • Bir karıştırma kabında un, tuz, sıvı yağ, yumurta (bir yemek kaşığı ayrıldıktan sonra) ve mayalı sütü birleştirin.
  • Ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
  • Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp, sıcak bir yerde 45-60 dakika kadar mayalanmaya bırakın (hamur iki katına çıkmalı).

3. Şekil Verme ve Pişirme:

  • Mayalanan hamuru hafifçe un serptiğiniz tezgaha alıp, eşit parçalara bölün (yaklaşık 15-20 adet).
  • Her parçayı elinizle açıp, ortasına patates harcından koyun ve kenarlarını toplayarak kapattıktan sonra hafifçe bastırın.
  • Poğaçaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
  • Üzerlerine ayrılan yumurta sarısını sürüp, çörek otu veya susam serpin.
  • Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında, altı üstü kızarana kadar 20-25 dakika pişirin.

4. Servis:

  • Fırından çıkan poğaçaları, bir süre soğumaya bırakıp ılık olarak servis yapın.

İpuçları:

  • Hamurun yumuşak olması poğaçaların daha kabarık olmasını sağlar.
  • İç harcına isteğe bağlı olarak rendelenmiş kaşar peyniri ekleyebilirsiniz.
  • Mayalanma süresi ortam sıcaklığına göre değişebilir, sıcak bir yerde bekletin.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Ton Balıklı Patates Salatası
Ton Balıklı Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
;