Patates İç Harcıyla Poğaça Tarifi
Malzemeler (Yaklaşık 15-20 adet için):
- Hamuru için
- 4 su bardağı un
- 1 su bardağı süt (ılık)
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta (bir yemek kaşığı üzeri için ayrılacak)
- 1 paket instant maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- İç harcı için
- 3-4 adet orta boy patates
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz, karabiber, kırmızı pul biber (isteğe bağlı)
- Maydanoz (isteğe bağlı)
- Üzeri için
- 1 yemek kaşığı yumurta sarısı
- Çörek otu veya susam
Yapılışı:
1. İç Harç Hazırlığı:
- Patatesleri haşlayıp, kabuklarını soyun ve bir kasede ezin.
- Soğanı ince ince doğrayıp sıvı yağda hafifçe kavurun.
- Kavrulan soğanı, ezilmiş patatese ekleyin.
- Tuz, karabiber ve diğer baharatları ilave edip karıştırın.
- İsteğe bağlı olarak ince kıyılmış maydanoz ekleyip harmanlayın ve soğumaya bırakın.
2. Hamur Hazırlığı:
- Ilık sütün içine maya ve şekeri ekleyip, 5-10 dakika mayanın aktifleşmesini bekleyin.
- Bir karıştırma kabında un, tuz, sıvı yağ, yumurta (bir yemek kaşığı ayrıldıktan sonra) ve mayalı sütü birleştirin.
- Ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
- Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp, sıcak bir yerde 45-60 dakika kadar mayalanmaya bırakın (hamur iki katına çıkmalı).
3. Şekil Verme ve Pişirme:
- Mayalanan hamuru hafifçe un serptiğiniz tezgaha alıp, eşit parçalara bölün (yaklaşık 15-20 adet).
- Her parçayı elinizle açıp, ortasına patates harcından koyun ve kenarlarını toplayarak kapattıktan sonra hafifçe bastırın.
- Poğaçaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
- Üzerlerine ayrılan yumurta sarısını sürüp, çörek otu veya susam serpin.
- Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında, altı üstü kızarana kadar 20-25 dakika pişirin.
4. Servis:
- Fırından çıkan poğaçaları, bir süre soğumaya bırakıp ılık olarak servis yapın.
İpuçları:
- Hamurun yumuşak olması poğaçaların daha kabarık olmasını sağlar.
- İç harcına isteğe bağlı olarak rendelenmiş kaşar peyniri ekleyebilirsiniz.
- Mayalanma süresi ortam sıcaklığına göre değişebilir, sıcak bir yerde bekletin.
|