Patatesli İrmikli İçli Köfte Tarifi
Malzemeler:
- Dışı için
- 2 orta boy patates (haşlanmış ve püre haline getirilmiş)
- 1 su bardağı irmik
- 1 çay bardağı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
- İç harcı için
- 250 gram kıyma
- 1 adet soğan (rendelenmiş)
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)
- 1 yemek kaşığı salça
Yapılışı:
- Öncelikle patatesleri haşlayın ve püre haline getirin. Soğumasını bekleyin.
- Bir kasede püre haline getirdiğiniz patateslere irmik, un, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyin. Tüm malzemeleri iyice karıştırın ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurunuz çok yapışkan olursa biraz daha un ekleyebilirsiniz. Hamuru streç filmle sararak buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
- Bu sırada iç harcı hazırlayın. Tavaya sıvı yağı alın, rendelenmiş soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun. Kıymayı ilave edin ve suyunu çekene kadar kavurun. Salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurduktan sonra tuz, karabiber ve kimyonu ilave edin. Ocaktan almadan önce ince kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın.
- Dinlenmiş hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Avucunuzda yuvarlayıp bastırarak açın. Ortasına 1 tatlı kaşığı iç harç koyun ve hamurun kenarlarını birleştirerek kapayın. Elinizle yuvarlayıp köfte şeklini verin. Tüm hamur ve iç bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.
- Hazırladığınız köfteleri kaynar suda haşlayın. Köfteler su yüzeyine çıkınca, yaklaşık 10-15 dakika sonra, kevgirle alarak servis tabağına yerleştirin.
- İsteğe bağlı olarak üzerine tereyağı eritip pul biber ekleyerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!
Püf Noktaları:
- Patateslerin iyice soğuması, hamurun ele yapışmaması için önemlidir.
- Hamuru dinlendirmek, şekil vermeyi kolaylaştırır ve köftelerin dağılmasını önler.
- İç harcı soğuk olursa, köfte hamurunu daha rahat doldurabilirsiniz.
|