Patatesli Kıymalı Tepsi Böreği Tarifi
Malzemeler:
- 3 adet yufka (ev yapımı veya hazır)
- 500 gram kıyma (kuzu veya karışık)
- 3 orta boy patates
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
- Yarım demet maydanoz
- 1 su bardağı süt (üzeri için)
- Yarım su bardağı sıvı yağ (üzeri için)
- 1 adet yumurta sarısı (üzeri için)
Yapılışı:
- Patatesleri soyup küp küp doğrayın ve haşlayın. Haşlanan patatesleri bir kasede ezin.
- Soğanı ince ince doğrayın. Sıvı yağı bir tavada ısıtın, soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Kıymayı ekleyip suyunu çekene kadar kavurun. Tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı toz biberi ekleyip karıştırın.
- Kıymalı harcı ocaktan alın, ezilmiş patates ve ince kıyılmış maydanozu ekleyip iyice karıştırın. İç harcınız hazır.
- Fırını 180°C'de ısıtmaya başlayın.
- Tepsiyi yağlayın. Bir yufkayı tepsiye serpin, kenarları sarkacak şekilde yerleştirin.
- İkinci yufkayı dörde bölün, her parçayı tepsinin ortasına gelecek şekilde serpin.
- Hazırladığınız iç harcı yufkaların üzerine yayın.
- Üçüncü yufkayı dörde bölüp iç harcın üzerine kapatın. Kenarlarda sarkan yufkayı içe doğru katlayın.
- Süt ve sıvı yağı karıştırıp böreğin üzerine gezdirin. Yumurta sarısını sürerek üzerini parlaklaştırın.
- Böreği önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirin, üzeri kızarana kadar kontrollü olarak pişirin.
- Fırından çıkarıp 10 dakika dinlendirdikten sonra dilimleyip servis yapın.
Püf Noktaları:
- Patatesleri çok fazla ezmemeye dikkat edin, pütürlü kalması lezzetini artırır.
- Yufkaların kurumaması için üzerlerini nemli bir bezle örtebilirsiniz.
- İç harcı soğuduktan sonra yufkaya yayarsanız, börek daha lezzetli olur.
|