Patatesli mayalı çörek tarifi nasıl hazırlanır?
Patatesin yumuşak dokusuyla mayalı hamurun enfes birleşimi, mutfaklara mis gibi kokular yayacak bir çörek tarifi. İster kahvaltıda ister çay saatinde, her an için lezzetli bir alternatif sunan bu tarif, pratik malzemelerle hazırlanıyor. İçindeki patates sayesinde hem nemli hem de dayanıklı bir kıvama sahip çörekler, taze tükettiğiniz gibi ertesi gün bile yumuşaklığını koruyor.
Patatesli Mayalı Çörek Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı süt (ılık)
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 paket instant maya (10 g)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3-3,5 su bardağı un
- 2 adet orta boy haşlanmış patates (ezilmiş)
- Üzeri için: 1 yumurta sarısı ve çörek otu/susam
Hazırlanışı:
- Ilık süt, sıvı yağ, yumurta, şeker ve mayayı bir kaba alarak karıştırın. Maya eriyene kadar bekleyin.
- Ezilmiş patates ve tuzu ekleyip karıştırın.
- Unu yavaş yavaş ilave ederek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.
- Hamuru hafifçe unlanmış tezgâhta 5-6 dakika yoğurun.
- Hamurun üzerini nemli bezle örtüp sıcak bir yerde 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.
- Mayalanan hamuru iki eşit parçaya bölün. Her parçayı merdane ile açıp rulo yapın veya istediğiniz şekli verin.
- Şekil verilen çörekleri yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
- Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu veya susam serpin.
- Önceden ısıtılmış 180°C fırında 25-30 dakika altın rengi alana kadar pişirin.
- Fırından çıkarıp ılınmaya bırakın ve servis yapın.
Püf Noktaları:
- Patatesleri iyice ezin, topak kalmamasına dikkat edin.
- Maya karışımı çok sıcak olmamalı, aksi halde maya ölebilir.
- Hamur mayalanırken sıcak ve hava akımı olmayan bir yerde bekletin.
- Çöreklerin üzerini fırçayla hafifçe yağlayarak daha parlak görünmelerini sağlayabilirsiniz.
|