Patatesli Soslu Köfte Tarifi
Malzemeler:
- 500 gram kıyma (karışık veya dana)
- 1 adet rendelenmiş soğan
- 2 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı galeta unu veya ekmek içi
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
- 3-4 adet orta boy patates
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
Hazırlanışı:
- Köfte harcını hazırlamak için, kıyma, rendelenmiş soğan, ezilmiş sarımsak, yumurta, galeta unu, tuz, karabiber, kimyon ve maydanozu bir kasede iyice yoğurun.
- Harcı buzdolabında 15-20 dakika dinlendirin, ardından ceviz büyüklüğünde köfteler şekillendirin.
- Patatesleri soyun ve iri küp şeklinde doğrayın. Tencereye sıvı yağı ekleyin ve köfteleri her iki yanı altın rengi olana kadar kızartın, ardından bir tabağa alın.
- Aynı tencerede, domates salçasını hafifçe kavurun, üzerine doğranmış patatesleri ekleyip 2-3 dakika karıştırın.
- Kızartılmış köfteleri tencereye yerleştirin, sıcak suyu ekleyin ve kırmızı toz biberi serpin. Tencerenin kapağını kapatıp, orta ateşte patatesler yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
- Pişirme sırasında suyu azalırsa, biraz daha sıcak su ekleyebilirsiniz. Servis yapmadan önce 5 dakika dinlendirin ve sıcak olarak sunun.
İpuçları:
- Köfteleri daha lezzetli yapmak için, içine bir çay kaşığı nar ekşisi ekleyebilirsiniz.
- Patateslerin çok dağılmaması için fazla karıştırmayın.
- İsteğe bağlı olarak, sosuna bir kase yoğurt ekleyerek farklı bir lezzet deneyebilirsiniz.
|