Patatesli Tepsi Böreği Tarifi
Malzemeler:
- 3 adet orta boy patates
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
- 1 paket yufka (6-8 adet)
- 1 su bardağı sıvı yağ (yağlama için)
- 1 adet yumurta (üzeri için)
- Susam veya çörek otu (üzeri için)
Yapılışı:
1. Patates Harcının Hazırlanması:
- Patatesleri haşlayın, kabuklarını soyun ve bir kasede ezin.
- Soğanı ince ince doğrayıp sıvı yağda kavurun.
- Kavrulan soğanı, ezilmiş patatese ekleyin.
- Tuz, karabiber ve isteğe bağlı kırmızı toz biberi ekleyip karıştırın.
2. Yufkaların Hazırlanması:
- Tepsiyi yağlayın.
- Yufkaları tezgaha serin, her birini sıvı yağ ile yağlayın.
- İki yufkayı üst üste koyup, tepsinin tabanına yerleştirin ve kenarlarından sarkacak şekilde ayarlayın.
3. Böreğin Katlanması:
- Kalan yufkaları yağlayıp, iç harcı serpiştirerek üst üste dizin.
- En üste harcı koymadan, sadece yağlanmış yufka yerleştirin.
- Kenarlardan sarkan yufkaları içe doğru katlayarak böreği kapatın.
4. Pişirme:
- Yumurtayı çırpıp böreğin üzerine sürün.
- Susam veya çörek otu serpin.
- Önceden ısıtılmış 180°C fırında, altın rengi alana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
5. Servis:
- Fırından çıkan böreği 10 dakika dinlendirdikten sonra dilimleyip sıcak servis yapın.
İpuçları:
- Patates harcına ince kıyılmış maydanoz ekleyerek lezzetini zenginleştirebilirsiniz.
- Yufkaları aşırı yağlamamaya dikkat edin, aksi halde börek yağlı olabilir.
- Fırınınızın ayarına göre pişme süresini kontrol edin.
|