Sodalı Patatesli Rulo Börek Tarifi
Malzemeler:
- 3 adet yufka
- 4 adet orta boy patates
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 çay bardağı sıvı yağ (üzeri için)
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 adet yumurta (üzeri için)
- Tuz, karabiber, kırmızı pul biber (isteğe bağlı)
- Çörek otu veya susam (üzeri için)
Hazırlanışı:
1. İç Harcın Hazırlanması:
- Patatesleri haşlayıp kabuklarını soyun ve bir kasede ezin.
- Soğanı ince ince doğrayıp sıvı yağda pembeleşene kadar kavurun.
- Kavrulan soğanı, ezilmiş patatese ekleyin.
- Tuz, karabiber ve isteğe bağlı olarak kırmızı pul biber ekleyip karıştırın.
2. Sodalı Sosun Hazırlanması:
- Bir kasede yoğurt, 1 çay bardağı sıvı yağ ve karbonatı karıştırın.
- Karbonatın yoğurtla temas ederek kabarması için 5-10 dakika bekletin.
3. Yufkaların Hazırlanması:
- Yufkaları tezgaha serin ve her birini sodalı sosun yarısıyla yağlayın.
- Yağlanan yufkaların üzerine patatesli harçtan ince bir katman yayın.
- Yufkaları sıkıca rulo şeklinde sarın.
4. Pişirme Öncesi Hazırlık:
- Rulo haline getirdiğiniz börekleri yağlanmış fırın tepsisine dizin.
- Üzerlerine çırpılmış yumurta sürün ve çörek otu veya susam serpin.
5. Pişirme:
- Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında, altın rengi alana kadar 25-30 dakika pişirin.
6. Servis:
- Fırından çıkan börekleri dilimleyip sıcak veya ılık olarak servis yapın.
Püf Noktaları:
- Yufkaları çok ince yayarsanız daha çıtır olur.
- İç harca isteğe bağlı olarak rendelenmiş kaşar veya maydanoz ekleyebilirsiniz.
- Karbonatlı sos, böreğin daha kabarık ve gevrek olmasını sağlar.
|