Bulgurlu patates köftesi fırında nasıl yapılır?

Lezzetli ve sağlıklı bir ana yemek alternatifi olan bulgurlu patates köftesi, fırında kolayca hazırlanabilen pratik bir tarif. Patates püresi ve bulgurun mükemmel uyumuyla oluşan bu köfteler, hem besleyici hem de doyurucu özelliğiyle öne çıkıyor. İster ana yemek ister meze olarak tüketebileceğiniz bu nefis köfteler, özellikle vejetaryen beslenenler için ideal bir seçenek sunuyor.

22 Kasım 2025

Bulgurlu Patates Köftesi Fırında Nasıl Yapılır?


Malzemeler:


  • 2 orta boy patates (haşlanmış ve püre haline getirilmiş)
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 adet soğan (rendelenmiş)
  • 2 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 1 çay bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz (damak zevkinize göre)
  • Zeytinyağı (fırın tepsisini yağlamak için)

Hazırlık Aşamaları:


1. Patatesleri Haşlama:

  • Patatesleri iyice yıkayın ve kabuklarını soyun.
  • Küp küp doğrayarak tencereye alın, üzerini geçecek kadar su ekleyin.
  • Orta ateşte yumuşayana kadar haşlayın (yaklaşık 15-20 dakika).
  • Haşlanan patatesleri süzün ve bir kasede püre haline getirin, soğumaya bırakın.

2. Bulgurun Islatılması:

  • Bir kasede bulguru, üzerini 1 parmak geçecek kadar sıcak su ile ıslatın.
  • Bulgur suyu çekip yumuşayana kadar (yaklaşık 15-20 dakika) bekletin.

3. Köfte Harcının Hazırlanması:

  • Soğumuş patates püresini geniş bir kaba alın.
  • Üzerine ıslanmış bulgur, rendelenmiş soğan, ezilmiş sarımsak, yumurta, un, kıyılmış maydanoz, biber salçası, kimyon, karabiber ve tuzu ekleyin.
  • Tüm malzemeleri iyice karıştırın, homojen bir kıvam elde edene kadar yoğurun. Eğer hamur çok yapışkan olursa, biraz daha un ekleyebilirsiniz.

4. Köftelerin Şekillendirilmesi:

  • Fırın tepsisini zeytinyağı ile hafifçe yağlayın.
  • Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alarak elinizle yuvarlak veya oval şekil verin.
  • Hazırladığınız köfteleri yağlanmış tepsiye aralıklı olarak yerleştirin.

5. Fırında Pişirme:

  • Fırını 180°C'de önceden ısıtın.
  • Köfteleri fırına verin ve yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
  • Ara sıra kontrol ederek, üzerleri kızarana kadar pişirin. İsterseniz pişirme sırasında köftelerin üzerine biraz zeytinyağı sıkabilirsiniz.

6. Servis:

  • Fırından çıkan köfteleri birkaç dakika dinlendirin.
  • Sıcak veya ılık olarak yoğurt, salata veya turşu eşliğinde servis yapın.

İpuçları ve Notlar:

  • Köftelerin daha gevrek olmasını isterseniz, fırın tepsisine yerleştirmeden önce una veya galeta ununa bulayabilirsiniz.
  • İçerisine istediğiniz baharatları ekleyerek lezzetini zenginleştirebilirsiniz.
  • Bu tarif vejetaryen beslenenler için uygundur; yumurta kullanmadan da yapabilirsiniz, ancak kıvamı ayarlamak için biraz daha un gerekebilir.
  • Köfteleri önceden hazırlayıp buzdolabında saklayabilir, pişirmeden önce oda sıcaklığına getirerek fırınlayabilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Ton Balıklı Patates Salatası
Ton Balıklı Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
;