Fırında haşlanmış tavuk but ve patates nasıl yapılır?

Lezzetli ve pratik bir akşam yemeği için fırında haşlanmış tavuk but ve patates tarifi, hem besleyici hem de doyurucu bir seçenek sunuyor. Marine işlemiyle tavukların yumuşacık olması ve patateslerin çıtır dokusu, bu yemeği aile sofralarının vazgeçilmezi haline getiriyor.

22 Kasım 2025

Fırında Haşlanmış Tavuk But ve Patates Tarifi


Malzemeler:

  • 4 adet tavuk but
  • 4 adet orta boy patates
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 2 diş sarımsak (ince kıyılmış)
  • 1 adet limon suyu
  • 1 su bardağı sıcak su veya tavuk suyu

Hazırlık Aşamaları:


1. Tavuk Butların Hazırlanması:


  • Tavuk butları güzelce yıkayıp kurulayın.
  • Bir kasede zeytinyağı, tuz, karabiber, kırmızı toz biber, kekik, kıyılmış sarımsak ve limon suyunu karıştırın.
  • Bu karışımı tavuk butların her yerine iyice yedirerek marine edin.
  • Marine işlemi için en az 30 dakika buzdolabında bekletin.

2. Patateslerin Hazırlanması:

  • Patatesleri iyice yıkayıp kabuklarını soyun (isteğe bağlı olarak kabuklu da bırakabilirsiniz).
  • Patatesleri iri parçalar halinde doğrayın.
  • Bir kasede patatesleri biraz zeytinyağı, tuz ve karabiberle harmanlayın.

3. Haşlama İşlemi:

  • Orta boy bir tencereye sıcak su veya tavuk suyunu koyun.
  • Marine edilmiş tavuk butlarını tencerenin içine yerleştirin.
  • Tencerenin kapağını kapatıp tavuk butlarını 15-20 dakika haşlayın. Tavuklar yarı pişmiş olmalıdır.
  • Haşlanan tavuk butlarını tencereden alıp bir kenara koyun.

4. Fırın Hazırlığı ve Pişirme:

  • Fırını 200°C'ye ısıtın.
  • Fırın tepsisine veya fırın kabına önce patatesleri yayın.
  • Haşlanmış tavuk butlarını patateslerin üzerine yerleştirin.
  • Tencerede kalan haşlama suyundan 1/2 su bardağı kadarını tepsiye gezdirin.
  • Tepsiyi önceden ısıtılmış fırına yerleştirin.
  • 40-45 dakika pişirin, tavuk butlarının üzeri kızarana ve patatesler yumuşayana kadar kontrollü şekilde pişirmeye devam edin.
  • Pişirme sırasında ara sıra kontrol edip gerekirse tavuk butlarını çevirerek eşit pişmesini sağlayın.

5. Servis Önerisi:

  • Sıcak olarak servis yapın.
  • Yanında yoğurt, turşu veya yeşil salata ile sunabilirsiniz.

İpuçları:

  • Haşlama işlemi tavukların daha sulu ve yumuşak olmasını sağlar.
  • Fırın tepsisine yerleştirmeden önce patatesleri haşlanmış tavuk suyuna bulayarak daha lezzetli hale getirebilirsiniz.
  • Pişirme süresi fırının performansına göre değişebilir, bu nedenle kontrollü pişirin.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Ton Balıklı Patates Salatası
Ton Balıklı Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
;