İçli Patates Köftesi Tarifi
Malzemeler:
- 4 adet orta boy patates
- 1 adet soğan
- 200 gr kıyma
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- Yarım demet maydanoz
- 1 su bardağı galeta unu veya un
- Kızartmak için sıvı yağ
Yapılışı:
1. Patatesleri Hazırlama:
- Patatesleri güzelce yıkayın ve kabuklarını soyun.
- Patatesleri haşlanmak üzere tencereye alın, üzerini geçecek kadar su ekleyin.
- Patatesler yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika haşlayın.
- Haşlanan patatesleri süzün ve bir kasede püre haline getirin.
- Üzerine tuz ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın.
2. İç Harcı Hazırlama:
- Soğanı ince ince doğrayın.
- Tavaya sıvı yağı alın, doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Kıymayı ekleyip suyunu çekene kadar kavurmaya devam edin.
- Baharatları (karabiber, pul biber, kimyon) ekleyip karıştırın.
- İnce kıyılmış maydanozu ekleyip 2-3 dakika daha pişirin ve ocaktan alın.
3. Köfteyi Şekillendirme:
- Soğuyan patates püresine galeta ununu veya unu yavaş yavaş ekleyip yoğurun.
- Ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurma işlemine devam edin.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın.
- Avucunuzda yassıltın, ortasına iç harçtan koyun ve kenarlarını kapatarak köfte şekli verin.
4. Pişirme:
- Geniş bir tavada kızartma yağını iyice kızdırın.
- Hazırladığınız köfteleri tavaya dizin ve altın sarısı rengini alana kadar kızartın.
- Kızaran köfteleri kağıt havlu serili bir tabağa alarak fazla yağını süzdürün.
5. Servis:
- Sıcak olarak yoğurt veya cacık eşliğinde servis yapabilirsiniz.
Not: İsterseniz köfteleri fırında da pişirebilirsiniz. Fırını 200°C'de ısıtın, köfteleri yağlanmış fırın tepsisine dizin ve üzerlerine biraz sıvı yağ sürerek 25-30 dakika pişirin.
|