Instant mayalı patatesli poğaça nasıl yapılır?

Lezzetli ve pratik bir atıştırmalık arayanlar için instant maya kullanarak hazırlanan patatesli poğaça tarifi, hem evde kolayca yapılabilen hem de misafirlerinizi etkileyecek bir seçenek sunuyor. İçindeki nefis patates harçı ve dışındaki çıtır çıtır dokusuyla bu poğaçalar, çay saatlerinizin vazgeçilmezi olmaya aday.

23 Kasım 2025

Instant Mayalı Patatesli Poğaça Tarifi


Malzemeler:

  • 3 su bardağı un
  • 1 paket instant maya (10 gram)
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1/2 su bardağı ılık su
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ

İç Malzemesi:


  • 3 orta boy haşlanmış patates
  • 1 adet soğan (küçük doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
  • 1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)

Üzeri İçin:


  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı süt
  • Çörek otu veya susam

Hazırlanışı:

1. Hamurun Hazırlanması:

  • Derin bir kaba unu eleyin, ortasını havuz şeklinde açın.
  • Ilık süt, ılık su, sıvı yağ, instant maya, şeker ve tuzu ekleyip karıştırın.
  • Yavaş yavaş unu ekleyerek yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde edin.
  • Hamuru 10-15 dakika yoğurup üzerini kapatarak ılık bir yerde 45-60 dakika mayalanmaya bırakın.

2. İç Harcın Hazırlanması:

  • Haşlanmış patatesleri bir kasede ezin.
  • Tavada sıvı yağ ile soğanı pembeleşinceye kadar kavurun.
  • Kavrulan soğanı patates püresine ekleyin, tuz, karabiber, kırmızı biber ve maydanozu ilave edip karıştırın.

3. Şekil Verme ve Pişirme:

  • Mayalanan hamuru bezelere ayırın (yaklaşık 20-25 adet).
  • Her bezeyi avuç içinde açarak ortasına patatesli harçtan koyun, kenarlarını toplayarak kapatın.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizin.
  • Üzerlerine yumurta sarısı ve süt karışımını sürün, çörek otu veya susam serpin.
  • Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında 20-25 dakika altın rengi alana kadar pişirin.

4. Servis:

  • Fırından çıkan poğaçaları bir süre dinlendirdikten sonra sıcak veya ılık olarak servis yapın.

İpuçları:

  • Hamurun mayalanması için ortamın sıcak olması önemlidir.
  • İç harcına isteğe bağlı olarak kaşar peyniri veya kıyma ekleyebilirsiniz.
  • Poğaçaları pişirirken fırın sıcaklığını kontrol edin, yanmaması için orta ısıda pişirin.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Ton Balıklı Patates Salatası
Ton Balıklı Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
;