Patatesli Kıymalı Lazanya Tarifi
Malzemeler:
- 12 yaprak lazanya (kaynatılmaya hazır veya önceden pişirilmiş)
- 300 gr kıyma (kuzu veya dana karışık)
- 2 orta boy patates (küp küp doğranmış)
- 1 adet soğan (yemeklik doğranmış)
- 2 diş sarımsak (ince kıyılmış)
- 1 adet havuç (rendelenmiş veya küp doğranmış)
- 1 kutu (400 gr) doğranmış domates veya domates sosu
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı sıcak su
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çatalkaşığı kekik
- 1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
Beşamel Sos İçin:
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 3 yemek kaşığı un
- 4 su bardağı süt
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay kaşığı muskat rendesi
Üzeri İçin:
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- 1/2 su bardağı rendelenmiş mozzarella
Hazırlanışı:
- Derin bir tencerede zeytinyağını ısıtın, soğanları pembeleşene kadar kavurun
- Sarımsakları ekleyip 1 dakika daha kavurun
- Kıymayı ilave edip suyunu çekene ve renk değiştirene kadar pişirin
- Havucu ve küp doğranmış patatesleri ekleyip 5 dakika daha kavurun
- Domates salçasını ilave edip 2 dakika kavurun
- Doğranmış domatesleri, baharatları ve sıcak suyu ekleyip karıştırın
- Kapağını kapatıp kısık ateşte patatesler yumuşayana kadar (yaklaşık 15-20 dakika) pişirin
Beşamel Sos Hazırlığı:
- Ayrı bir tencerede tereyağını eritin
- Unu ekleyip kokusu çıkana kadar 2-3 dakika kavurun
- Sütü yavaş yavaş ekleyip sürekli çırparak topaklanmamasını sağlayın
- Kıvam alana kadar karıştırarak pişirin
- Tuz, karabiber ve muskatı ekleyip karıştırın, ocaktan alın
Lazanya Montajı:
- Fırın kabının tabanına biraz beşamel sos yayın
- Lazanya yapraklarını dizin
- Üzerine kıymalı patates harçtan yayın
- Beşamel sostan dökün
- Rendelenmiş peynirlerden serpin
- Bu işlemi kat kat tekrarlayın
- En üst kat lazanya yaprağı, beşamel sos ve bol peynirle bitirin
Pişirme:
- Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında
- Üzeri kızarana kadar 25-30 dakika pişirin
- Fırından çıkardıktan sonra 10 dakika dinlendirin
- Sıcak servis yapın
Not: Eğer kuru lazanya yaprağı kullanıyorsanız, kaynar suda 5 dakika bekletip süzdükten sonra kullanabilirsiniz.
|