Patatesli Mantar Graten Tarifi
Malzemeler:
- 4 adet orta boy patates
- 400 gram mantar (kültür veya kestane mantarı)
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 200 ml krema
- 100 ml süt
- 100 gram rendelenmiş kaşar peyniri
- 50 gram rendelenmiş parmesan peyniri
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı taze kekik
- Tuz ve karabiber
- Yarım çay kaşığı hindistan cevizi (isteğe bağlı)
Hazırlık Aşamaları:
1. Patateslerin Hazırlanması:
- Patatesleri iyice yıkayın ve kabuklarını soyun
- İnce dilimler halinde doğrayın (yaklaşık 3-4 mm kalınlığında)
- Tuzlu suda 5-6 dakika haşlayın, fazla yumuşamadan çıkarın
2. Mantar ve Soğan Sosunun Hazırlanması:
- Soğanı ince ince doğrayın
- Mantarları temizleyip ince dilimler halinde kesin
- Zeytinyağını tavada kızdırın, soğanı pembeleşene kadar kavurun
- İnce kıyılmış sarımsakları ekleyip 1 dakika daha kavurun
- Mantarları ilave edip suyunu çekene kadar pişirin
- Krema ve sütü ekleyip kaynamaya bırakın
- Kekik, tuz, karabiber ve hindistan cevizini ekleyip karıştırın
3. Gratenin Kat Kat Yerleştirilmesi:
- Fırın kabını yağlayın
- Patates dilimlerinin yarısını tabana dizin
- Mantar sosunun yarısını üzerine yayın
- Kalan patates dilimlerini ekleyin
- Kalan mantar sosunu en üste yayın
- Kaşar ve parmesan peynirlerini karıştırıp üzerine serpin
4. Pişirme:
- Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında
- Üzeri kızarana kadar 25-30 dakika pişirin
- Fırından çıkarıp 5 dakika dinlendirin
Servis Önerisi:
- Sıcak olarak servis yapın
- Yanında yeşil salata ile mükemmel gider
- Dilerseniz üzerine taze maydanoz serpebilirsiniz
Püf Noktaları:
- Patatesleri çok ince dilimlerseniz daha çabuk pişer
- Mantarları fazla pişirmeyin, yoksa sulanır
- Peynir seçiminizi damak zevkinize göre çeşitlendirebilirsiniz
- Daha kıvamlı bir sos için 1 yemek kaşığı un ekleyebilirsiniz
|