Patatesli mayalı hamur nasıl yapılır? tarifi nedir?

Yumuşacık dokusu ve lezzetiyle fark yaratan patatesli mayalı hamur, mutfağınızda birçok tarife hayat verecek. İster poğaça, ister pide yapımında kullanın, bu pratik tarifle her seferinde mükemmel sonuçlar alacaksınız.

23 Kasım 2025

Patatesli Mayalı Hamur Tarifi


Malzemeler:

  • 2 adet orta boy haşlanmış patates
  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1/2 su bardağı ılık su
  • 1 paket instant maya (veya 20 gram yaş maya)
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/4 su bardağı sıvı yağ

Yapılışı:


  • Haşlanmış patatesleri iyice ezin ve püre haline getirin
  • Ilık süt ve suyu bir kaba alın, içine şekeri ekleyip karıştırın
  • Maya ekleyip 5-10 dakika kadar mayanın aktifleşmesini bekleyin
  • Unu geniş bir kaba eleyin, ortasını havuz şeklinde açın
  • Maya karışımını, patates püresini, tuzu ve sıvı yağı ekleyin
  • Tüm malzemeleri yavaş yavaş karıştırarak hamuru yoğurmaya başlayın
  • Hamur ele yapışmayan yumuşak bir kıvam alana kadar yaklaşık 10-15 dakika yoğurun
  • Hamurun üzerini nemli bezle örtüp sıcak bir yerde 1-1.5 saat mayalanmaya bırakın
  • Hamur iki katına çıktığında mayalanma tamamlanmış demektir

Püf Noktaları:


  • Patateslerin çok sıcak olmamasına dikkat edin, mayayı öldürebilir
  • Maya karışımının ılık olması mayalanmayı hızlandırır
  • Hamuru hava akımı olmayan sıcak bir yerde mayalandırın
  • İsteğe bağlı olarak hamura 1 yumurta ekleyebilirsiniz

Kullanım Alanları:

  • Poğaça
  • Börek
  • Pide
  • Açma
  • Çörek

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Ton Balıklı Patates Salatası
Ton Balıklı Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
;