Patatesli Mercimek Köftesi (Bulgursuz) Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 2 orta boy patates
- 1 adet soğan
- 2-3 diş sarımsak
- Yarım demet maydanoz
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- Tuz, karabiber
- 2-3 yemek kaşığı un
- Kızartmak için sıvı yağ
Yapılışı:
- Mercimeği yıkayıp, üzerini iki parmak geçecek kadar su ekleyerek yumuşayana kadar haşlayın. Suyunu süzüp soğumaya bırakın.
- Patatesleri haşlayıp kabuklarını soyun ve bir kasede ezin.
- Soğanı ince ince doğrayıp, sarımsakları ezin. Maydanozu ince kıyın.
- Geniş bir kasede haşlanmış mercimek, patates püresi, soğan, sarımsak ve maydanozu karıştırın.
- Salça ve baharatları ekleyip iyice yoğurun.
- Kıvam alması için unu yavaş yavaş ekleyerek karıştırmaya devam edin. Ele yapışmayan bir kıvam elde edene kadar yoğurun.
- Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, elinizle şekil verin.
- Kızgın yağda altın rengi alana kadar kızartın.
- Kağıt havlu serilmiş tabağa alarak fazla yağını süzdürün.
Püf Noktaları:
- Mercimek ve patatesin iyice soğuması, köftelerin dağılmaması için önemlidir.
- Unu kontrollü ekleyin, fazla un köftelerin sertleşmesine neden olabilir.
- Köfteleri şekillendirirken ellerinizi ıslatmak işinizi kolaylaştıracaktır.
- Daha hafif bir seçenek için fırında pişirebilirsiniz (180°C'de 20-25 dakika).
Servis Önerisi:
- Sıcak veya soğuk olarak, yeşil salata ve yoğurt eşliğinde servis edebilirsiniz.
|