Patatesli patlıcanlı kıymalı yemeği nasıl yapabilirim?

Lezzetli ve doyurucu bir ana yemek arayanlar için patates, patlıcan ve kıymanın mükemmel uyumunu sunan bu tarif, hem pratik hem de besleyici özellikleriyle sofraları zenginleştiriyor. Malzemelerin dengeli harmanlanışı ve pişirme teknikleriyle ortaya çıkan bu nefis yemek, aile sofraları için ideal bir seçenek oluşturuyor.

23 Kasım 2025

Patatesli Patlıcanlı Kıymalı Yemek Tarifi


Malzemeler:

  • 500 gram kıyma (kuzu veya dana karışık)
  • 2 orta boy patlıcan
  • 2 orta boy patates
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 adet domates (veya 1 yemek kaşığı salça)
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
  • 1 su bardağı sıcak su
  • Yarım demet maydanoz (dekore etmek için)

Hazırlık Aşamaları:


  • Patlıcanları alacalı soyup, küp küp doğrayın. Tuzlu suda 15 dakika bekletin ve sudan çıkarıp kurulayın.
  • Patatesleri soyup, patlıcanlarla aynı büyüklükte küp şeklinde doğrayın.
  • Soğanı ince ince doğrayın, sarımsakları ezin veya rendeleyin.
  • Domatesleri rendeleyin veya küp küp doğrayın (salça kullanacaksanız, bir kenarda hazır bulundurun).

Pişirme Süreci:


  • Geniş bir tencereye sıvı yağı alıp, orta ateşte ısıtın. Soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Sarımsakları ekleyip 1 dakika daha kavurun, ardından kıymayı ilave edin. Kıyma suyunu çekene ve renk değiştirene kadar pişirin.
  • Rendelenmiş domatesleri veya salçayı ekleyip, 2-3 dakika karıştırarak kavurun. Tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip harmanlayın.
  • Patlıcan ve patatesleri tencereye ekleyin, malzemeleri birkaç dakika karıştırarak hepsinin birbirine temas etmesini sağlayın.
  • Sıcak suyu ekleyip, kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp, kapağını kapatın. Yaklaşık 25-30 dakika, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Gerekirse ara sıra kontrol edip, su ekleyin.
  • Yemek piştikten sonra, ocağı kapatıp üzerine ince kıyılmış maydanoz serperek servis edin. Sıcak veya ılık olarak, pilav veya yoğurt eşliğinde tüketebilirsiniz.

İpuçları:

  • Patlıcanları tuzlu suda bekletmek, acılığını alır ve daha lezzetli olmasını sağlar.
  • Kıymanın yağlı olması, yemeğin daha sulu ve aromalı olmasına yardımcı olur.
  • Pişirme süresini, sebzelerin tazeliğine göre ayarlayın; patates ve patlıcanlar yumuşak ama dağılmamış olmalıdır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Ton Balıklı Patates Salatası
Ton Balıklı Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
;