Peynirli ve Patatesli Börek Tarifi
Malzemeler:
- 3 adet yufka (hazır veya ev yapımı)
- 2 adet orta boy patates
- 200 gram beyaz peynir (istenirse lor peyniri de kullanılabilir)
- 1 adet soğan
- Yarım demet maydanoz
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz, karabiber, pul biber (isteğe bağlı)
- Üzeri için: 1 adet yumurta ve çörek otu/susam
Yapılışı:
- Patatesleri haşlayıp, kabuklarını soyun ve bir kasede ezin.
- Soğanı ince ince doğrayıp, sıvı yağda hafifçe kavurun.
- Bir kasede ezilmiş patates, ufalanmış peynir, kavrulmuş soğan, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve baharatları karıştırarak iç harcı hazırlayın.
- Yufkaları tezgaha serin ve her birini dörde bölün (üçgen şeklinde).
- Her üçgen yufkanın geniş kısmına iç harçtan koyup, rulo şeklinde sarın.
- Yağlanmış fırın tepsisine börekleri dizin.
- Üzerlerine çırpılmış yumurta sürün ve çörek otu/susam serpin.
- Önceden ısıtılmış 180°C fırında, altın rengi alana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
- Fırından çıkarıp, ılık olarak servis yapın.
İpuçları:
- İç harcına isteğe bağlı olarak kıyma veya ıspanak ekleyebilirsiniz.
- Yufkaların kurumaması için üzerlerini nemli bir bezle örtebilirsiniz.
- Daha gevrek olması için fırın tepsisine yağ yerine yağlı kağıt kullanabilirsiniz.
|