Sodalı Patatesli Tepsi Böreği Tarifi
Malzemeler:
- 3 adet orta boy patates
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz, karabiber, kırmızı pul biber (isteğe bağlı)
- 1 çay bardağı sıvı yağ (yoğurma için)
- 1 çay bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı tuz
- 3 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 adet yumurta sarısı (üzeri için)
- Çörek otu veya susam (üzeri için)
Hazırlanışı:
- Patatesleri haşlayıp, soğanı incecik doğrayıp sıvı yağda kavurun. Haşlanmış patatesleri ezerek soğanla karıştırın, baharatları ekleyip iç harcını hazırlayın.
- Bir kasede sıvı yağ, sıcak su, tuz, un ve kabartma tozunu yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
- Hamuru iki eşit parçaya bölün. Her parçayı tepsi boyutunda açın.
- Tepsiyi yağlayın, bir hamur tabakasını serin, üzerine patatesli harçı yayın ve diğer hamur tabakasını kapatın.
- Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu veya susam serpin.
- Önceden ısıtılmış 180°C fırında altın rengi alana kadar pişirin.
- Ilık servis yapın, afiyet olsun!
Püf Noktaları:
- Hamurunuz çok sert olursa biraz daha sıvı yağ ekleyebilirsiniz.
- İç harcına isteğe bağlı olarak ince kıyılmış maydanoz veya yeşil biber ekleyebilirsiniz.
- Böreği dilimleyip fırın tepsisine yerleştirmeden önce bıçakla çizik atarsanız daha kolay kesilir.
|