Soslu Haşlanmış Patates Kızartması Tarifi
Malzemeler:
- 4 adet orta boy patates
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 diş sarımsak (ince kıyılmış)
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı hardal (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Patatesleri iyice yıkayın ve kabuklarını soyun.
- Patatesleri uzun ince dilimler halinde doğrayın (kızartma şeklinde).
- Bir tencerede su kaynatın, patatesleri 5-7 dakika haşlayın. Yumuşak ama dağılmayacak kıvamda olmalılar.
- Haşlanmış patatesleri süzün ve bir kenarda soğumaya bırakın.
- Fırını 200°C'ye ısıtın ve fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
- Bir kasede zeytinyağı, kırmızı toz biber, kekik, karabiber, tuz ve sarımsağı karıştırarak sosu hazırlayın.
- Haşlanmış patatesleri bu sosla iyice harmanlayın.
- Patatesleri fırın tepsisine yayın ve 20-25 dakika kızartın, ara sıra ters yüz edin.
- Fırından çıkarın ve bir kasede limon suyu, yoğurt ve isteğe bağlı hardalı çırparak hazırladığınız sosla servis yapın.
İpuçları:
- Patatesleri çok ince doğramak, kızartma süresini kısaltır ve daha çıtır olmalarını sağlar.
- Sosa taze doğranmış maydanoz veya dereotu ekleyerek lezzetini zenginleştirebilirsiniz.
- Fırında kızartma yapmak, daha sağlıklı bir seçenektir, ancak isteğe bağlı olarak derin yağda da kızartabilirsiniz.
|