Etli Patates Oturtma Tarifi
Etli patates oturtma, Türk mutfağının sevilen, doyurucu ve pratik yemeklerinden biridir. Hem ana malzemesi patatesin lezzeti hem de kıymanın enfes tadıyla birleşerek sofraları şenlendirir. İşte, evde kolayca yapabileceğiniz etli patates oturtma tarifi:
Malzemeler:
- 4-5 adet orta boy patates
- 300 gram kıyma (tercihen dana veya karışık)
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
- 1 su bardağı sıcak su
- İsteğe bağlı olarak maydanoz veya dereotu
Yapılışı:
- Patatesleri soyup, iri küp şeklinde doğrayın. Soğanı ince ince yemeklik doğrayın, sarımsakları da ezin veya rendeleyin.
- Geniş bir tencereye veya tava yağını ekleyip ısıtın. Soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Kıymayı ekleyip suyunu çekene ve renk alana kadar kavurmaya devam edin.
- Domates salçasını ilave edip 1-2 dakika daha kavurun, ardından sarımsakları ekleyin.
- Doğranmış patatesleri tencereye ekleyin ve baharatları (tuz, karabiber, pul biber) ilave edip 2-3 dakika karıştırarak kavurun.
- Sıcak suyu ekleyip, patatesler yumuşayana kadar kapağı kapalı şekilde orta ateşte pişirin (yaklaşık 20-25 dakika).
- Pişme süresi sonunda suyu çekmiş ve patatesler yumuşamış olmalı. İsterseniz üzerine ince kıyılmış maydanoz veya dereotu serperek servis edin.
Püf Noktaları:
- Patatesleri çok küçük doğramamaya dikkat edin, aksi halde dağılabilir.
- Kıymanın yağlı olması, yemeğin daha lezzetli olmasını sağlar.
- Pişirme sırasında gerekirse ara sıra kontrol edip, patateslerin dibine yapışmaması için karıştırın.
- İsteğe bağlı olarak, pişirme aşamasında bir miktar domates veya biber de ekleyebilirsiniz.
Bu tarifle, hem ekonomik hem de lezzetli bir akşam yemeği hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun! |