Fırında Beşamel Soslu Patatesli Kısır Tarifi
Malzemeler:
- 3 orta boy patates (haşlanmış ve rendelenmiş)
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 adet soğan (küp doğranmış)
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı pul biber
- Tuz, karabiber
Beşamel Sos İçin:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı un
- 2 su bardağı süt
- Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- 1 çay kaşığı tuz, bir tutam muskat rendesi
Yapılışı:
- İnce bulguru bir kaseye alıp üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin ve 15 dakika demlenmeye bırakın
- Tavada zeytinyağını ısıtıp soğanları pembeleşene kadar kavurun
- Salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurun
- Haşlanmış ve rendelenmiş patatesleri, demlenmiş bulguru, kavrulmuş soğanlı karışımı, baharatları ve maydanozu bir kasede iyice karıştırın
- Beşamel sos için tereyağını eritin, unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun
- Yavaş yavaş sütü ekleyip topaklanmaması için sürekli karıştırın
- Kıvam alınca tuz, muskat ve kaşar peynirini ekleyip karıştırın
- Kısır karışımını yağlanmış fırın kabına yayın
- Üzerine beşamel sosu döküp yayın
- Önceden ısıtılmış 180°C fırında 25-30 dakika üzeri kızarana kadar pişirin
- Sıcak olarak servis yapın
Not: İsteğe bağlı olarak beşamel sosun üzerine biraz daha kaşar peyniri serpebilirsiniz. Yanında yoğurt ile servis edebilirsiniz. |