Fırında beşamel soslu tavuk ve patates püresi nasıl yapılır?

Lezzetli bir akşam yemeği için ideal olan bu tarif, fırında beşamel soslu tavuk ve kremalı patates püresini bir araya getiriyor. Pratik hazırlanışı ve besleyici içeriğiyle hem günlük hem de özel gün sofralarınıza yakışacak nefis bir seçenek sunuyor.

22 Kasım 2025

Fırında Beşamel Soslu Tavuk ve Patates Püresi Tarifi


Malzemeler (4 kişilik):

  • 4 adet tavuk göğsü (fileto veya but da kullanabilirsiniz)
  • 4-5 adet orta boy patates
  • 1 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı muskat rendesi (isteğe bağlı)
  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Beşamel Sos İçin:


  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı muskat rendesi

Hazırlık Süresi: 30 dakika


Pişirme Süresi: 45 dakika

Yapılışı:

1. Tavukların Hazırlanması:

  • Tavukları yıkayıp kuruladıktan sonra tuz ve karabiberle marine edin
  • Tavayı ısıtıp sıvı yağ ekleyin
  • Tavukların her iki yanını altın rengi olana kadar 3-4 dakika arkalı önlü pişirin

2. Patates Püresi Hazırlığı:

  • Patatesleri soyup küp küp doğrayın
  • Tuzlu suda yumuşayana kadar haşlayın (yaklaşık 15-20 dakika)
  • Suyunu süzüp ezme işlemi için bekletin

3. Beşamel Sos Yapımı:

  • Tereyağını tavada eritin
  • Unu ekleyip kokusu çıkana kadar 2-3 dakika kavurun
  • Sütü yavaş yavaş ekleyerek sürekli karıştırın
  • Topaklanmaması için çırpma teliyle karıştırmaya devam edin
  • Kıvam alınca tuz, karabiber ve muskatı ekleyip 2-3 dakika daha pişirin

4. Patates Püresi Tamamlama:

  • Haşlanmış patatesleri püre haline getirin
  • Süt, tereyağı, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın
  • Kıvamı yumuşak olacak şekilde ayarlayın

5. Fırın Hazırlığı ve Pişirme:

  • Fırını 180°C'de ısıtmaya başlayın
  • Fırın kabına önce tavukları yerleştirin
  • Üzerine beşamel sosu gezdirin
  • Rendelenmiş kaşar peynirini serpin
  • Önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirin
  • Üzeri kızarana kadar pişmeye devam edin

6. Servis:

  • Fırından çıkan tavukları 5 dakika dinlendirin
  • Patates püresi ile birlikte sıcak servis yapın

Püf Noktaları:

  • Tavukları önceden pişirerek daha sulu kalmasını sağlayabilirsiniz
  • Beşamel sosun topaklanmaması için sütü yavaş ekleyin
  • Patates püresini sıcakken hazırlayın daha kremsi olur
  • İsteğe bağlı olarak beşamel sosuna mantar ekleyebilirsiniz

Besin Değerleri (yaklaşık):

  • Kalori: 450 kcal/porsiyon
  • Protein: 35g
  • Karbonhidrat: 40g
  • Yağ: 15g

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Ton Balıklı Patates Salatası
Ton Balıklı Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
;