Fırında Patatesli Anne Köftesi Tarifi
Malzemeler
- 500 gram kıyma (karışık veya dana)
- 1 adet soğan (rendelenmiş)
- 2 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 adet yumurta
- 2-3 dilim bayat ekmek içi (ıslatılmış ve sıkılmış)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
- 2-3 adet orta boy patates
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı sıcak su
- Tereyağı veya sıvı yağ (fırın kabını yağlamak için)
Hazırlık Süresi: 20 dakika
Pişirme Süresi: 40-45 dakika
Servis: 4-6 kişilik
Yapılışı
- Fırını 180°C'de ısıtmaya başlayın.
- Patatesleri soyup ince halkalar şeklinde doğrayın ve suda bekletin.
- Köfte harcını hazırlamak için kıyma, rendelenmiş soğan, ezilmiş sarımsak, yumurta, ıslatılmış ekmek içi, tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı toz biberi bir kasede iyice karıştırın.
- Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alarak oval şekilde köfteleri hazırlayın.
- Fırın kabını tereyağı veya sıvı yağ ile yağlayın.
- Patates halkalarını fırın kabının tabanına düzgün bir şekilde yerleştirin.
- Köfteleri patateslerin üzerine dizin.
- Domates salçasını sıcak su ile karıştırarak sosu hazırlayın ve köftelerin üzerine gezdirin.
- Zeytinyağını da üzerine ekleyin.
- Fırında 40-45 dakika veya köfteler kızarana ve patatesler yumuşayana kadar pişirin.
- Sıcak olarak servis yapın, yanında yoğurt veya salata ile sunabilirsiniz.
Püf Noktaları
- Köftelerin daha lezzetli olması için harcı bir süre buzdolabında dinlendirebilirsiniz.
- Patatesleri ince dilimlerseniz daha çabuk pişerler.
- İsteğe bağlı olarak köftelerin üzerine kaşar peyniri rendeleyip fırında eritebilirsiniz.
|