Fırında soslu köfte ve patates nasıl hazırlanır?

Lezzetli bir akşam yemeği için pratik ve doyurucu bir seçenek: Fırında soslu köfte ve patates tarifi, hem görünümü hem de lezzetiyle sofralarınızı şenlendirecek. Malzemelerin uyumlu birleşimi ve kolay hazırlanışı sayesinde herkesin gönlünü kazanacak bu tarif, ailenizle paylaşabileceğiniz nefis bir öğün vaat ediyor.

22 Kasım 2025

Fırında Soslu Köfte ve Patates Tarifi


Malzemeler (4-6 kişilik):

  • 500 g kıyma (karışık veya dana)
  • 1 adet soğan (rendelenmiş)
  • 2 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 1 yumurta
  • 2-3 yemek kaşığı galeta unu veya ekmek içi
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
  • 4-5 adet orta boy patates
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı kekik

Sos İçin:


  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kekik

Hazırlanışı:


1. Köfte Hamurunun Hazırlanması:

  • Kıymayı geniş bir kaba alın.
  • Rendelenmiş soğan, ezilmiş sarımsak, yumurta, galeta unu, tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı toz biberi ekleyin.
  • Tüm malzemeleri iyice yoğurarak karıştırın. Köfte hamurunun kıvamı yumuşak ama şekil alacak kadar kıvamlı olmalıdır.
  • Hamuru buzdolabında 15-20 dakika dinlendirin.

2. Patateslerin Hazırlanması:

  • Patatesleri iyice yıkayıp kabuklarını soyun.
  • İsteğe bağlı olarak dilimleyin veya küp küp doğrayın.
  • Bir kaseye alın, üzerine zeytinyağı, tuz, karabiber, kuru nane ve kekik ekleyip karıştırarak marine edin.

3. Köftelerin Şekillendirilmesi:

  • Dinlenmiş köfte hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.
  • Elinizle yuvarlayarak köfteleri şekillendirin. İsterseniz biraz bastırarak yassılaştırabilirsiniz.

4. Sosun Hazırlanması:

  • Küçük bir kasede domates salçasını sıcak su ile açın.
  • İçine tuz, karabiber ve kekik ekleyip karıştırın.

5. Fırın Tepsisinin Dizilmesi:

  • Fırın tepsisine önce marine edilmiş patatesleri yayın.
  • Üzerine köfteleri aralıklı olarak yerleştirin.
  • Hazırladığınız sosu köfte ve patateslerin üzerine gezdirerek dökün.

6. Pişirme:

  • Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında, üzeri kızarana kadar yaklaşık 35-40 dakika pişirin.
  • Pişirme sırasında ara sıra kontrol ederek, gerekirse tepsiyi çevirebilirsiniz.
  • Köftelerin ve patateslerin iyice piştiğinden emin olduktan sonra fırından alın.

7. Servis:

  • Sıcak olarak, yanında yoğurt veya cacık ile servis yapabilirsiniz.

İpuçları:

  • Köfteleri daha sulu ve yumuşak olmasını isterseniz, fırına koymadan önce üzerine biraz daha su ekleyebilirsiniz.
  • Patatesleri ince dilimlerseniz daha çabuk pişer.
  • İsteğe bağlı olarak köftelere farklı baharatlar ekleyebilir veya içine rendelenmiş havuç katabilirsiniz.

Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Ton Balıklı Patates Salatası
Ton Balıklı Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
;