Galeta Unlu Sodalı Patatesli Börek Tarifi
Malzemeler:
- 3 adet orta boy patates
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
- 1 su bardağı galeta unu
- 1 çay bardağı sıvı yağ (yoğurma için)
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 su bardağı yoğurt
- Yarım su bardağı sıvı yağ (üzeri için)
- Susam veya çörek otu (üzeri için)
Hazırlık:
- Patatesleri haşlayıp, soğanı ince ince doğrayın.
- Soğanı sıvı yağda kavurup, haşlanmış patateslerle birlikte ezerek püre haline getirin.
- Tuz, karabiber ve isteğe bağlı kırmızı toz biberi ekleyip karıştırın.
Hamur Yapımı:
- Bir kasede galeta unu, karbonat, yoğurt ve sıvı yağı karıştırarak yumuşak bir hamur elde edin.
- Hamuru 10 dakika dinlendirin.
Şekillendirme ve Pişirme:
- Hamuru un serpilmiş tezgâhta açın ve dikdörtgen şeklinde kesin.
- Her parçanın ortasına patatesli harçtan koyup, kenarlarını kapatarak börek şekli verin.
- Börekleri yağlanmış fırın tepsisine dizin.
- Üzerlerine sıvı yağ sürüp susam veya çörek otu serpin.
- Önceden ısıtılmış 180°C fırında altın rengi alana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
Servis Önerisi:
- Sıcak veya ılık olarak yoğurt veya ayran eşliğinde servis yapın.
|