Patates dolması nasıl yapılır ve hangi malzemeler gerekir?

Lezzetli bir ana yemek alternatifi olan patates dolması, hem görünümü hem de doyurucu içeriğiyle sofraların vazgeçilmezi. Oval şekilli patateslerin içinin özenle oyulup baharatlı kıymalı harçla doldurulmasıyla hazırlanan bu tarif, tencerede veya fırında kolayca pişirilebiliyor. Yanında yoğurtla servis edilen bu nefis yemek, özellikle misafirlerinize sunabileceğiniz pratik ve etkileyici bir seçenek.

20 Kasım 2025

Patates Dolması Tarifi: Malzemeler ve Yapılışı


Malzemeler:

  • 6-8 adet orta boy patates (dolmalık için uygun, oval şekilli)
  • 250 gram kıyma (kuzu veya dana eti karışık)
  • 1 adet orta boy soğan (rendelenmiş veya ince doğranmış)
  • 2-3 yemek kaşığı pirinç
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
  • 1 çay kaşığı nane
  • Yarım demet maydanoz (ince doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı sıcak su (pişirme için)

Sosu İçin:


  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:


  • Patatesleri iyice yıkayın. Her patatesin bir tarafını düzeltip, diğer tarafını kapak gibi kesin. İçlerini bir kaşık veya özel oyucu ile oyarak çıkarın, bu parçaları kenara ayırın.
  • Bir kasede kıyma, rendelenmiş soğan, yıkanmış pirinç, salça, tuz, karabiber, kimyon, nane, maydanoz ve zeytinyağını karıştırarak harç hazırlayın.
  • Hazırladığınız harcı, oyduğunuz patateslerin içine doldurun, üzerini hafifçe bastırarak düzeltin. Kapaklarını kapatın.
  • Doldurduğunuz patatesleri, geniş bir tencereye veya fırın kabına dizin.
  • Ayrı bir kasede, sos malzemelerini karıştırın ve patateslerin üzerine gezdirin. İsterseniz 1-2 dilim limon da ekleyebilirsiniz.
  • Tencerenin kapağını kapatıp, orta ateşte yaklaşık 30-40 dakika pişirin. Fırında yapacaksanız, 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 45-50 dakika pişirin. Patatesler yumuşayıncaya kadar kontrollü pişirin.
  • Sıcak servis yapın, yanında yoğurt ile sunabilirsiniz.

İpuçları:

  • Patatesleri oyarken, diplerini delmemeye dikkat edin; iç harcın dışarı çıkmasını önler.
  • Kıyma yerine vejetaryen seçenek olarak bulgur veya kinoa kullanabilirsiniz.
  • Pişirme süresi, patateslerin büyüklüğüne göre değişebilir, kontrol ederek pişirin.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Ton Balıklı Patates Salatası
Ton Balıklı Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
;