Patates püreli köfte yemeği nasıl yapılır?

Lezzetli bir ana yemek arayanlar için hem doyurucu hem de pratik bir tarif: Köftelerin yumuşacık dokusu, domatesli sosun lezzeti ve kremalı patates püresinin enfes uyumuyla sofraları şenlendirecek nefis bir seçenek.

23 Kasım 2025

Patates Püreli Köfte Yemeği Tarifi


Malzemeler (4-6 kişilik):

  • Köfte için
  • 500 gram kıyma (karışık veya dana)
  • 1 adet soğan (rendelenmiş)
  • 2-3 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 1 yumurta
  • 2-3 yemek kaşığı galeta unu veya ekmek içi
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
  • 1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)
  • Sos için
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası (isteğe bağlı)
  • 3-4 su bardağı sıcak su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Patates püresi için
  • 4-5 adet orta boy patates
  • 1 su bardağı süt (ılık)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı muskat rendesi (isteğe bağlı)

Hazırlık Aşamaları:


1. Köfte Hazırlığı:


  • Kıymayı derin bir kaba alın.
  • Rendelenmiş soğan, ezilmiş sarımsak, yumurta, galeta unu, tuz, karabiber, kimyon ve ince kıyılmış maydanozu ekleyin.
  • Tüm malzemeleri iyice yoğurarak homojen bir karışım elde edin.
  • Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlak köfteler şekillendirin.
  • Hazırladığınız köfteleri buzdolabında 15-20 dakika dinlendirin.

2. Köfteleri Pişirme:

  • Geniş bir tencereye sıvı yağı ekleyin ve ısıtın.
  • Köfteleri her iki tarafını da altın rengi olana kadar kızartın.
  • Kızaran köfteleri tencereden alarak bir tabağa yerleştirin.

3. Sos Hazırlığı:

  • Aynı tencereye domates ve biber salçasını ekleyin, kavurun.
  • Üzerine sıcak suyu ekleyin, tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi ilave edin.
  • Sosu kaynamaya bırakın, kaynadıktan sonra kızartılmış köfteleri tenceredeki sosa ekleyin.
  • Kapağını kapatıp, kısık ateşte 15-20 dakika pişirin.

4. Patates Püresi Yapımı:

  • Patatesleri soyup, dörde bölün ve tuzlu suda yumuşayana kadar haşlayın.
  • Haşlanmış patatesleri süzüp, bir kaseye alın.
  • Ilık süt, tereyağı, tuz, karabiber ve muskat rendesini ekleyerek pürüzsüz bir kıvam alana kadar ezin veya mikserle çırpın.

5. Servis:

  • Pişen köfteleri servis tabağına alın.
  • Üzerine hazırladığınız patates püresini ekleyin.
  • İsteğe bağlı olarak köfte sosundan üzerine gezdirin.
  • Sıcak servis yapın, yanında yoğurt veya salata ile sunabilirsiniz.

İpuçları:

  • Köfteleri dinlendirmek, pişerken dağılmalarını önler.
  • Patates püresini daha kremamsı yapmak için süt miktarını artırabilirsiniz.
  • Köfte sosunu kıvamlı hale getirmek için 1 yemek kaşığı un ekleyebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Ton Balıklı Patates Salatası
Ton Balıklı Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
;