Patatesli ve Peynirli El Açması Börek Tarifi
Malzemeler:
- 3 su bardağı un
- 1 su bardağı ılık su
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- İç malzemesi için
- 4 adet orta boy patates
- 200 gram beyaz peynir
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
- Tuz
- Üzeri için
- 1 adet yumurta sarısı
- Çörek otu veya susam
Hazırlanışı:
- Hamur için derin bir kaba unu ekleyin, ortasını havuz şeklinde açın.
- Ilık su, sıvı yağ ve tuzu ekleyip yavaşça karıştırarak hamuru yoğurun.
- Hamur kulak memesi kıvamına gelince üzerini örtüp 30 dakika dinlendirin.
- İç harcı için patatesleri haşlayıp kabuklarını soyun ve bir kasede ezin.
- Soğanı incecik doğrayıp sıvı yağda pembeleşene kadar kavurun.
- Kavrulan soğanı, ezilmiş patatese ekleyin.
- Beyaz peyniri ufalayıp karışıma ilave edin, baharatlar ve tuzu ekleyip iyice karıştırın.
- Dinlenen hamuru 4 eşit parçaya bölün, her parçayı merdane ile incecik açın.
- Açılan hamurun üzerine iç harçtan yayıp, rulo şeklinde sarın.
- Ruloları yağlanmış tepsiye spiral şeklinde yerleştirin.
- Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu veya susam serpin.
- Önceden ısıtılmış 180°C fırında altın rengi alana kadar pişirin.
Püf Noktaları:
- Hamuru mümkün olduğunca ince açarsanız börek daha çıtır olur.
- Patateslerin iyice soğumasını bekleyin, aksi halde hamur ıslanabilir.
- Fırını önceden ısıtmayı unutmayın, böylece börek daha iyi kabarır.
Servis Önerisi:
- Sıcak veya ılık olarak ayran veya çay eşliğinde servis edebilirsiniz.
|