Patatesli ve Terbiyeli Sulu Köfte Tarifi
Malzemeler:
- Köfte için
- 400 gr kıyma (karışık veya dana)
- 1 adet soğan (rendelenmiş)
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- Yarım çay bardağı un
- Sos ve terbiye için
- 3-4 adet orta boy patates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ
- 1 litre sıcak su
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- Terbiye için
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı un
- Yarım limon suyu
Yapılışı:
1. Köfte Hazırlığı:
- Kıyma, rendelenmiş soğan, bulgur, yumurta, tuz ve baharatları bir kasede iyice yoğurun
- Hazırladığınız karışıma unu ekleyip tekrar yoğurun
- Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayarak köfteleri şekillendirin
2. Tencerede Pişirme:
- Tencerede tereyağını eritin, küp doğranmış soğanı ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun
- Salçaları ekleyip 2-3 dakika kavurun
- Küp doğranmış patatesleri ve sarımsağı ekleyin
- Üzerine sıcak suyu, tuz ve baharatları ilave edin
- Kaynamaya başlayınca köfteleri tencereye yerleştirin
- Kapağını kapatıp kısık ateşte 25-30 dakika pişirin
3. Terbiye Hazırlığı:
- Yoğurt, yumurta sarısı, un ve limon suyunu bir kasede çırpın
- Tencereden bir kepçe sıcak su alıp terbiyeye yavaş yavaş ekleyerek ılıştırın
- Hazırladığınız terbiyeyi tencereye yavaşça ekleyin, karıştırın
- 5-10 dakika daha pişirip ocaktan alın
4. Servis:
- 5-10 dakika dinlendirdikten sonra sıcak olarak servis yapın
- Üzerine nane veya kırmızı biber serperek servis edebilirsiniz
Püf Noktaları:
- Köfteleri çok büyük yapmamaya dikkat edin, içleri çiğ kalabilir
- Terbiyeyi eklerken çok hızlı karıştırmayın, topaklanabilir
- Patatesleri aynı boyda doğrarsanız hepsi aynı anda pişer
- Dilerseniz içine havuç veya bezelye de ekleyebilirsiniz
|