Sodalı Çıtır Patatesli Börek Tarifi
Malzemeler:
- 3 adet yufka
- 2 adet orta boy patates
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 çay bardağı sıcak su
- 1 çay bardağı sıvı yağ (üzeri için)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
- 1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
- Yarım çay bardağı soda
Hazırlanışı:
- Patatesleri haşlayıp, kabuklarını soyun ve bir kasede ezin.
- Soğanı ince ince doğrayıp, sıvı yağda hafifçe kavurun.
- Kavrulan soğanı, ezilmiş patatese ekleyin.
- Tuz, karabiber ve diğer baharatları ilave edip, iyice karıştırın.
- Bir kasede sıcak su, sıvı yağ ve sodayı karıştırın.
- Yufkaları tezgaha serip, her birini bu karışımla hafifçe ıslatın.
- Yufkaların üzerine patatesli harçtan yayıp, rulo şeklinde sarın.
- Ruloları istediğiniz boyutta kesip, yağlanmış fırın tepsisine dizin.
- Üzerlerine kalan yağlı karışımdan sürün.
- Önceden ısıtılmış 180°C fırında, altın rengi alana kadar pişirin.
Püf Noktaları:
- Yufkaları çok ıslatmamaya dikkat edin, aksi halde yırtılabilir.
- Patatesli harcı soğuduktan sonra kullanın, sıcakken yufkayı yumuşatabilir.
- Soda, böreğin çıtır olmasını sağlar, bu nedenle ölçüyü aşmayın.
- Fırını iyi ısıtın, böylece börekler daha çıtır olur.
Servis Önerisi:
- Sıcak veya ılık olarak yoğurt veya ayran ile servis edebilirsiniz.
- Üzerine nane, pul biber serperek sunum yapabilirsiniz.
|