Unlu Patatesli Mercimek Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 2 orta boy patates (küp küp doğranmış)
- 1 adet soğan (ince doğranmış)
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı domates salçası (isteğe bağlı)
- 6-7 su bardağı sıcak su veya et suyu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı kuru nane (servis için)
Yapılışı:
- İlk olarak, kırmızı mercimeği yıkayıp süzün. Patatesleri soyup küp şeklinde doğrayın.
- Bir tencereye tereyağını veya zeytinyağını alıp ısıtın. İnce doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun. Ardından unu ilave edip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
- Yıkanmış mercimek ve doğranmış patatesleri tencereye ekleyin, birkaç dakika karıştırarak hepsini harmanlayın.
- Sıcak suyu veya et suyunu yavaşça ekleyin, tuz, karabiber ve kimyonu ilave edip karıştırın.
- Tencerenin kapağını kapatıp, orta ateşte mercimek ve patatesler yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Ara sıra karıştırarak dibinin tutmasını önleyin.
- Çorba piştikten sonra, dilerseniz blender ile pürüzsüz hale getirebilir veya olduğu gibi servis edebilirsiniz.
- Servis yapmadan önce, kuru naneyi üzerine serpiştirerek sıcak servis yapın. Yanında limon dilimleri ile sunabilirsiniz.
İpuçları:
- Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.
- Un yerine 1-2 yemek kaşığı pirinç ekleyerek de kıvam alabilirsiniz.
- Et suyu kullanırsanız, çorbanın lezzeti daha zengin olacaktır.
|